Panades dolces de carn i pèsols

 

panades dolces1

Les panades són el plat més tradicional de les festes de Pasqua a Mallorca. Una vertadera delícia, l’laboració de les quals sol marcar l’inici del calendari de festes.  Aquestes petites capses de pasta solen estar farcides de carn de mè i pèsols amb algunes variants, depenent de cada casa. Qui més qui manco segeuix la recepta de la família que s’ha anat transmetent de generació en generació.

Les panades de pasta dolça són habituals a Palma i el seu origen s’atribueix a les famílies xuetes i també a les cases de senyoriu de Ciutat. No conec ningú de Llubí que en faci com a costum familiar. La fórmula de la qual he partit me l’ha feta arribar na Dolors Talens i des d’aquí li vull agrair el detall per deixar-me la recepta de casa seva i la recerca de receptes de la seva família. He fet algunes variacions, mínimes. En trobareu moltes altres, totes molt semblants on la proporció de sucre va variant considerablement: des dels 200gr, als 300 per kg de sucre, a 400 gr de sucre per 800gr de farina. Després de fer-ne 2 vegades i fer-les primer amb 300 gr, em sembla millor que no en tenguin tant, però tot va a gust.

Ingredients
Per a la pasta:
1 kg de farina
250 gr saïm
200 gr sucre
2 vermells d’ou
1 tassa generosa (de les de cafè) d’oli
1 tassa generosa (de les de cafè) d’aigua
1 tassa generosa(de les de cafè) de suc de taronja
Per al farcit:
½ kg de pèsols
2 grells
3 carxofes grosses
1 pitera de pollastre
1 cuixa de pollastre
500 gr llom de porc
sobrassada
sal, pebre bo, pebre bord, oli

panades dolces

Tallarem la carn a daus i la tremparem amb les espècies i un raig d’oli. En un altre bol hi mesclarem els pèsols, el grell tallat petit i la carxofa tallada ben petita. Salpebrrem i hi afegirem un rajet d’oli. Deixarem que ambdues preparacions reposin un temps per a què tot agafi gust. Tallarem la sobrassada a daus petits

En un ribell fondrem el saïm amb la calentor de les mans i hi afegirem el sucre, l’oli, l’aigua i el suc de taronja. Mesclarem bé i hi afegirem els vermells d’ou. Quan estigui ben mesclat hi posarem la farina tamisada i pastarem fins que estigui tot ben integrat. La treballarem una estona i deixarem que reposi un poc dins el ribell, tapada amb un pedaç.

Dividirem el pastó en porcions d’uns 75 gr cada una. Separarem una petita part per fer la tapadora i amb la resta farem una bolla. Començarem la cassoleta de la panada fent un forat al mig amb el dit gros i anirem engrandint-la i aprimant les parets fins que tengui l gruixa del nostre gust. L’omplirem posant-hi una cullerada de pèsols, una capa de carn i una mica de sobrassada. Amb la resta de pasta farem una bolla que aplanarem fins que tenguem una tapadora. Cobrirem la panada, unirem els extrems i farem els pessics per cloure-la.

 

Farem el mateix amb la resta de pasta.

Encalentirem el forn a 180ºC. Courem les panades durant 40 minuts, aproximadament.

Aquestes panades es couen més ràpidament que les de pasta salada i convé vigilar el forn i no posar-lo a temperatures massa altes. També tenen tendència a eixancar-se, per la qual cosa no les hem de posar molt a prop unes de les altres. També podeu fer un anell de paper vegetal travat amb una agulla i que abraci la panada per evitar que se’n vagi per avall. Si es besen és millor separar-les quan siguin quasi cuites i deixar-les un poc més al forn per a què es coguin per tots costats per igual.

panades dolces2

No convé fer la tapadora massa prima per evitar que es trenqui. A mi m’agraden les panades de parets primes però per la fragilitat d’aquesta pasta és millor no passar-se. També cal tenir en compte que no és tan fàcil de manejar com la de les panades salades i duen més feina. Ara, són tan agradables al paladar que valen la pena.

La mesura de la tassa de cafè està feta amb una tassa antiga, que és una mica més grossa que les d’ara.

Si no vos veis amb coratge de fer la forma venen un motllo a posta la mar de graciós. A mi m’agrada que no surtin iguals, trob que semblen més fetes a casa.

Com veis no hi he posat carn de me però el més normal és que ho siguin.

 

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes salades

Panades de pasta escaldada

Publicat dia 21 març 2016

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha…

Llegeix-ne més

Espinagada

Publicat dia 14 gener 2016

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Comenta