Tarta de peres macerades en vi dolç

Publicat dia 4 març 2014 General. postres. receptes dolces

Pastís de peres en vi dolç

M’agrada la massa sablé per la seva versatilitat i bon resultat. A més, el seu sabor i la textura solen ser del gust de tothom. Fa poc vaig fer aquestes tartaletes per a les postres del Siset, unes tartaletes de peres cuites en vi dolç i que després s’enriqueixen amb la reducció del vi…mmm, una delícia. Jo vaig emprar un oporto però podeu fer servir un pedro ximénez o un marsala. Amb els ingredients indicats podreu fer una tarta de 22cm de diàmetre i dues tartaletes de 12 cm cada una. Si només feis tartaletes en sortiran entre 6 i 8.

Ingredients

per a la massa sablé
250 gr farina
125 gr mantega
1 ou
1 c/s llet
1 c/s aigua
2 c/p sucre en pols
1 mica sal

per al farcit
4 peres
1 pell de llimona
200 ml oporto
300 gr sucre
100 ml aigua
175 gr mantega
3 ous
200 gr ametlla mòlta
50 gr farina

tarta de peres i toffe5

Primer de tot farem la massa. Mesclarem la farina tamisada, la sal i el sucre en un bol. Hi afegirem la mantega a daus ben freda i la integrarem fregant els ingredients amb les mans fins que ens quedi com a miques de pa. Si teniu un processador d’aliments aquesta passa serà molt més senzilla. Hi sumarem l’ou, l’aigua i la llet. Mesclarem integrant-ho tot. Farem una bolla. L’embolicarem amb paper film i la deixarem a la gelera una hora com a mínim.

Estendrem la massa sobre una superfície lleugerament enfarinada fins que sigui suficientment gran per a què cobreixi les parets del nostre motllo. Ens ajudarem de l’aprimador enfarinat embolicant-hi la sablé i la traslladarem al motllo prèviament untat de mantega. Pressionarem la pasta per adaptar-la i tallarem els sobrants. La punxarem amb una forqueta per a què pugui sortir l’aire i la cobrirem amb paper vegetal, sobre el qual hi posarem cigrons o una altra llegum que actui com a pes. Deixarem que reposi a la gelera mitja hora com a mínim.

tartaleta de peres2

Encalentirem el forn a 180ºC. Enfornarem la massa sablé ben freda entre 10 i 15 minuts. La treurem del forn, llevarem el pes i la tornarem a coure, en blanc, uns 5 minuts més.

Aprofitarem el repòs de la massa per fer el farcit. Courem les peres senceres, pelades i sense cor amb el vi, 150 gr de sucre, la pell de llimona i l’aigua. Deixarem que bulli fins que siguin cuites. Deixarem que refredin en el líquid, les treurem i les tallarem de per llarg. Per altra banda, reduirem aquest almíbar fins que ens quedi com una melassa. Reservarem.

tartaleta de peres1

Fondrem 150 gr de mantega. Batrem els ous amb el sucre restant i hi afegirem la mantega fosa. Després hi posarem l’ametlla mòlta i la farina tamisada. Abocarem aquesta crema dins la tarta i hi disposarem les peres per damunt, solapant-les en cercle. Fondrem la mantega restant i pintarem les peres amb ella. Enfornarem la tarta entre 20 i 25 minuts o fins que vegem que la crema ja és cuita i daurada.

Servirem la tarta acompanyant-la amb la reducció de vi dolç.

Nota: És important que en fer la massa sablé només mesclem els ingredients fins a integrar-los. No l’hem de pastar i l’hem de manejar el mínim possible. També és important que sigui ben freda quan l’estirem. Si feis tartaletes és millor anar treient la massa en porcions de la gelera. També és important que sigui ben freda quan la posem al forn. Així es mantendrà ferma i no ens baixarà a causa de la calentor.

Podeu coure les peres el dia abans i també fer la massa i així el dia que heu de coure la tarta teni temps de fer altres coses.

tartaleta de peres4

 

 

 

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta