Rosaris de Tots Sants

Publicat dia 30 octubre 2015 General. postres. receptes dolces

Rosaris de Tots Sants

El Rosari ha estat, fin fa ben poc, l’emblema de Tots Sants a Mallorca. Un enfilall de dolços amb una rotllana ensucrada anomenada patena i que imitava un rosari. Tradicionalment els grans de les avemaries eren panellets o panetets de Tots Sants i els grans dels parenostres eren bocins de carabassat. Les modes van canviant i a poc a poc s’han anat incorporant les llepolies, els bombons i els confits. Sembla ser que els rosaris i els panellets provenen del costum medieval de deixar panets sobre les tombes en aquest dia senyalat, pans que després es donaven en almoina.

Els padrins joves eren els qui regalaven els rosaris als fillos i filloles. He de confessar que, les vegades que me’n regalaren un, no em feren massa feliç ja que sempre estaven fets de carabassat i fruites confitades. En veure’ls tenia l’esperança de trobar-hi xocolata però res, eren tan poc atraients… no record haver-me’ls menjat mai. D’ençà que tenc nebots  els torn a veure amb bons ulls perquè em toca a mi fer el present i vull que passin gust.

rosari3

Sincerament, estic una mica cansada de tant de Halloween, carabasses terrorífiques i bandades de vampirs que assoleixen carrers i webs en aquests dies. Però entenc que funcioni perquè al darrera hi ha un màrqueting i una parafernàlia molt atraient pels infants. La veuen com una festa lúdica, divertida i també global. Els enllaça a allò que veuen per la televisió i se’n senten part.  Ni en somnis la tradició pròpia d’aquí arribarà mai a difondre’s de tal manera, ni de bon tros. Aquesta adopció no s’aturarà, no pretenc lluitar-hi però sí que estic decidida a protegir i difondre els nostres costums.

rosari1

Fer Rosaris no té cap misteri ni es necessiten habilitats especials. Només ganes de passar un horabaixa entretingut i prou. En aquest cas, la única cosa que vaig fer jo va ser la patena de xocolata. Les llepolies que veis són d’una marca sueca que té tenda a Palma. Són saludables, aptes per a al·lèrgics al gluten i també en tenen sense sucre. Ja que hem de pecar, fem-ho amb garanties.

Necessitam
Corda prima
Papers de cel·lofana de diferents colors
Estisores
Agulla gruixada
Un bol amb aigua
Llepolies, bombons, confits, panellets, caramels,….

rosari

Primer de tot farem la patena. Fondrem xocolata de cobertura i l’abocarem en motllos circulars. Deixarem que refredi del tot i, quan estigui ben dura, l’embolicarem amb un paper platejat o daurat.

Tallarem la cel·lofana en quadrats. Repartirem les llepolies en bols i les anirem embolicant amb els papers, alternant els colors. Quan tenguem totes les llepolies embolicades les anirem enfilant amb l’agulla, que anirem banyant de tant en tant en el bol perquè sinó el sucre s’hi aferrarà i no ens permetrà que patini.

Quan tenguem el rosari acabat hi posarem la patena en el centre per a què faci pes.

rosari2

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta